Als je samenwoont kun je scheiden zonder tussenkomst van de rechter. Wel moet onderscheidt worden gemaakt tussen samenwoners zonder en met samenlevingsovereenkomst. Indien je samenwoont zonder overeenkomst dan heeft jullie relatie geen juridische status wat ervoor zorgt dat er geen juridische regels zijn omtrent het beëindigen van de relatie. Indien je wel een samenlevingsovereenkomst hebt staat in deze overeenkomst vermeld welke juridische handeling noodzakelijk is voor het ontbinden van deze samenlevingsovereenkomst.
Als samenwoners adviseer ik je ook afspraken te maken over de verdeling van bepaalde gemeenschappelijke bezittingen, de woning en de voortzetting van de bewoning. Daarnaast kunnen afspraken gemaakt worden over (nabestaanden)pensioen en overige financiële zaken.
Als je als samenwoners met een gezamenlijke eigen woning uit elkaar gaat dient hier voldoende aandacht aan te worden besteed. Ook voor samenwoners met een eigen woning is deze woning een belangrijk onderdeel van de totale bezittingen. Je moet vanwege de scheiding keuzes maken waarbij verschillende mogelijkheden onderzocht moeten worden.
Jij of jouw ex-partner kan het deel van de woning van de andere partner overnemen. Hierbij koopt één van jullie beiden het eigendomsdeel van de woning van de andere partner. Het is ten aanzien van de mogelijkheden belangrijk om, voor zover mogelijk, op voorhand een haalbaarheidsonderzoek te doen. Bij overname van de woning dient de vertrekkende partner ontslagen te worden uit de verplichtingen met betrekking tot de hypothecaire geldlening. Dit ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid dient door de geldverstrekker te worden verleend. Op basis van het haalbaarheidsonderzoek kan worden vastgesteld of het mogelijk is dat één van jullie beiden de woning in zijn geheel kan verwerven.
Als Erkend Hypothecair & Gecertificeerd Financieel Planner ben ik deskundig en gespecialiseerd in het uitwerken van de mogelijkheden voor behoud van de eigen woning voor één van jullie beiden. Ik zoek naar een optimaal evenwicht in alle wensen die jullie voor nu, maar ook voor de toekomst hebben.
Verkoop van de woning
Indien blijkt dat het niet wenselijk of mogelijk is dat één van jullie beiden de woning volledig in eigendom verkrijgt kan de woning verkocht worden. In gezamenlijk overleg kan dan een makelaar worden ingeschakeld voor de verkoop van jullie woning. In overleg met de makelaar kan een verkoopprijs alsmede een verkoopstrategie bepaald worden.
Voor samenwoners geldt geen wettelijk recht op partneralimentatie. Indien hierover in de samenlevingsovereenkomst wel afspraken staan vermeld dient hier nader naar gekeken te worden. Bovendien ben je vrij om gezamenlijk afspraken te maken over onderwerpen.
Ook kunnen in het convenant afspraken worden opgenomen over de belastingaangifte in het jaar van scheiden. Dit kan bijdragen in een optimale belastingaangifte.