Bij een scheiding van een ondernemer zijn er extra aandachtspunten en complexiteiten in vergelijking met een scheiding van een particulier. Dit komt doordat de zakelijke belangen en financiën van de onderneming ook in het spel kunnen zijn. Enkele belangrijke aandachtspunten zijn:
De waardering van de onderneming
Indien de onderneming onderdeel uitmaakt van het te verdelen of te verrekenen vermogen dient de waarde van de onderneming bepaald te worden. Ondernemers zijn veelal gehuwd onder huwelijkse voorwaarden waardoor de onderneming buiten de gemeenschap valt. Echter indien in de huwelijkse voorwaarden verrekenbedingen zijn opgenomen en deze zijn in de praktijk niet uitgevoerd dan heeft dit veelal tot gevolg dat de onderneming alsnog bij de afwikkeling van de echtscheiding betrokken moet worden.
Het bepalen van de waarde van de onderneming kan een uitdaging zijn. De waarde van een onderneming dient in het kader van een echtscheiding te worden vastgesteld op basis van de waarde in het economische verkeer. De waarde in het economische verkeer betreft de verkoopprijs die op de meest geschikte wijze, na de beste voorbereiding, door de meestbiedende gegadigde voor de onderneming wordt betaald.
Belangrijk uitgangspunt is dat de continuïteit van de onderneming ook na de scheiding niet in het geding komt. Oftewel de financiële positie dient ook na de echtscheiding dusdanig te zijn dat het voortzetten van de onderneming niet in gevaar komt.
Inkomen uit de onderneming
Het inkomen uit de onderneming kan van jaar tot jaar variëren, waarbij het belangrijk is om een eerlijke berekening te maken van het inkomen. Op basis van een juiste vaststelling van de hoogte van het inkomen kan de behoefte en draagkracht berekend worden. De resultaten uit het verleden zijn belangrijk omdat deze resultaten kunnen bijdragen bij het opstellen van prognoses. Prognoses geven een kijk op het toekomstig inkomen van de ondernemer. Het resultaat van de onderneming bepaalt tenslotte het inkomen van de ondernemer.