Als je gehuwd bent en gaat scheiden dan moet de echtscheiding altijd door de rechter worden uitgesproken. Een geregistreerd partnerschap kan zonder tussenkomst van een rechter worden beëindigd. Wanneer je als geregistreerd partners gezamenlijk minderjarige kinderen hebt waarvan jullie beiden juridisch ouder zijn of gezamenlijk het gezag uitoefenen, dan is de gang naar de rechter wel noodzakelijk.
Een echtscheiding kan op gezamenlijk of middels een eenzijdig verzoek worden ingediend.
Bij Bonhof Scheidingsdeskundige kan ik jullie onafhankelijk adviseren waarbij ik jullie begeleid bij het maken van alle benodigde afspraken vermeld in het routeplan. Nadat het gehele routeplan is doorlopen kan het verzoek tot scheiding worden ingediend. Dit verzoekschrift wordt door een met Bonhof Scheidingsdeskundige samenwerkende advocaat bij de rechtbank ingediend.
Bij het indienen van het verzoekschrift wordt tevens verzocht om de gemaakte afspraken, vastgelegd in het echtscheidingsconvenant, integraal op te nemen in de beschikking. De beschikking is de schriftelijke uitspraak van de rechter. Nadat de rechter de echtscheiding heeft uitgesproken en hiervan een beschikking heeft afgegeven bestaat er nog de mogelijkheid om hiertegen in beroep te gaan. Bij een gemeenschappelijk verzoek is dit uiteraard een onlogische mogelijkheid. Om vertraging te voorkomen wordt er een akte van berusting opgesteld. Middels deze akte verklaren jullie beiden als ex-partners dat jullie niet in beroep willen gaan en jullie berusten in de uitspraak van de rechter.
Nadat deze akte door beide ex-partners is ondertekend kan de advocaat dit samen met de uitspraak van de rechtbank naar de Basisregistratie Personen sturen. De echtscheiding wordt dan ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Met deze inschrijving is de scheiding formeel afgerond.