Een scheiding kan een zeer ingrijpende gebeurtenis zijn. Of het hierbij gaat om het beëindigen van een lange relatie of een kortere verbintenis, het proces kan emotioneel uitdagend en zowel juridisch als fiscaal complex zijn. Als je in deze situatie verkeert, is het begrijpelijk dat je je overweldigd voelt door alles wat er op je afkomt. Het is tenslotte een tijd waarin je belangrijke beslissingen moet nemen die de toekomst van jouzelf en jouw gezin zullen vormgeven. Maar weet dat je niet alleen bent en dat er stappen zijn die je kunt nemen om het proces soepeler te laten verlopen. In deze blog bespreek ik enkele belangrijke stappen die je kunt nemen als je voor de uitdaging staat van een echtscheiding.
1. Zoek emotionele steun: Allereerst is het belangrijk om te erkennen dat scheiden een emotionele tol kan eisen. Het scheidingsproces is emotioneel te vergelijken met het rouwproces bij overlijden. Veelal onderga je de verschillende fases van ontkenning, protest, onderhandelen, depressie en aanvaarding. Het kan helpen om hierbij steun te zoeken bij vrienden, familie of een therapeut. Zij kunnen je helpen in deze moeilijke tijd.
Het is belangrijk om een gezonde emotionele balans te behouden tijdens het gehele proces.
2. Informeer jezelf: Om overzicht te krijgen over alle deelonderwerpen is het belangrijk dat jij je goed laat informeren. Bij Bonhof Scheidingsdeskundige maak ik gebruik van een routeplanner. In 10 overzichtelijke stappen doorlopen wij de complete scheiding. Van ouderschapsplan tot de financiën en het indienen van de stukken bij de rechtbank. Als scheidingsdeskundige zorg ik ervoor dat de afspraken worden vastgelegd.
3. Ga gezamenlijk met je partner in gesprek met een deskundige: Als jij en jouw partner het besluit hebben genomen om te scheiden is het belangrijk gezamenlijk in gesprek te gaan met een deskundige. Als jullie bereid zijn om samen te werken om te komen tot gezamenlijk gedragen afspraken kan een onafhankelijke deskundige jullie hierbij ondersteunen. Als neutrale deskundige kan ik jullie helpen bij het oplossen van geschillen en het bereiken van overeenstemming over de deelonderwerpen.
Dit draagt bij aan het voorkomen van (juridische) conflicten en heeft mede tot resultaat dat de scheiding minder kostbaar wordt.
4. Hebben jullie een keuze gemaakt wie jullie gaat begeleiden? Dan is het belangrijk om op basis van de inventarisatie van de scheidingsdeskundige de juiste documenten te verzamelen. Hierbij kun je denken aan documenten voor de procedurele afwikkeling zoals kopie identiteitsbewijzen en akten of bijvoorbeeld de samenlevingsovereenkomst. Daarnaast moeten documenten die betrekking hebben op de deelonderwerpen verzameld worden. Het betreft documenten met betrekking tot het verdelen van de bezittingen alsmede inzake financiële aspecten, zoals een overzicht van alle bankrekeningen, inkomensgegevens en belastingaangiften.
5. Communiceer effectief: Open communicatie met je partner en de scheidingsdeskundige is essentieel. Probeer conflicten te vermijden en werk samen om afspraken te maken over de deelonderwerpen zoals het ouderschapsplan, alimentatie en de overige financiële zaken.
6. Laat een financieel plan maken: Het gaat bij een scheiding niet alleen om het afsluiten van een hoofdstuk, maar ook om het plannen van een nieuwe toekomst. Het inzichtelijk maken van jouw toekomstige financiële situatie en de invloed van jullie afspraken hierop is van cruciaal belang. Inzicht draagt bij aan het maken van realistische en weloverwogen beslissingen.
7. Is over alle deelonderwerpen overeenstemming bereikt? Dan worden alle afspraken vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Het echtscheidingsconvenant is de schriftelijke vastlegging in een overeenkomst met daarin de gemaakte afspraken.
Scheiden is nooit gemakkelijk, maar met de juiste ondersteuning en planning kun je het proces doorkomen om vervolgens een nieuw begin te maken. Onthoud dat het oké is om hulp te vragen en om tijd te nemen om te genezen. Blijf positief en wees geduldig met jezelf terwijl je door deze overgangsperiode gaat.
Ga je scheiden en overweeg je om gebruik te maken van mijn begeleiding? Ik maak graag vrijblijvend met jullie kennis om te zien of we bij elkaar passen. Ik nodig jullie uit voor een kennismakingsgesprek.