Een belangrijke uitspraak met grote gevolgen voor (ex-)partners die samen een woning kochten.
Stel je het volgende voor. Je koopt samen met je partner een huis, nog vóór jullie trouwen. Jij betaalt (bijvoorbeeld met spaargeld of een schenking van je ouders) de volledige of het grootste deel van de koopsom. Later trouwen jullie, zonder daar voorwaarden bij op te stellen. En dan – soms jaren later – gaan jullie uit elkaar.
Krijg jij dan jouw inbreng terug? Of moet je die delen met je ex?
Tot voor kort was daar geen duidelijk antwoord op. Maar op 21 maart 2025 heeft de Hoge Raad – de hoogste rechter van ons land – daar eindelijk helderheid over gegeven: “Een investering die je vóór het huwelijk hebt gedaan, blijft van jou. Ook als jullie samen het huis hebben gekocht.”
Veel stellen kopen tegenwoordig samen een woning voordat ze trouwen. Soms wordt de woning gefinancierd door één partner, bijvoorbeeld met spaargeld of door ouders. De woning wordt vaak wel op beide namen gezet, uit vertrouwen en liefde. Maar over de financiële gevolgen denkt men vaak niet goed na.
Als het huwelijk later strandt, blijkt dat vertrouwen helaas niet voldoende is. Zonder duidelijke afspraken kan er discussie ontstaan: “Ik heb meer betaald, maar jij hebt net zo veel recht op het huis.” Of: “Alles is toch van ons samen?”
Tot nu toe vonden sommige rechters dat deze investering door het huwelijk “gemeenschappelijk” werd. Daardoor werd de investering als het ware gehalveerd.
Je was je helft dus kwijt. Maar de Hoge Raad zegt nu: Nee, zo werkt het niet. Wat jij vóór het huwelijk investeerde, blijft jouw privévermogen – zelfs als je het samen kocht.
Deze uitspraak raakt veel stellen – misschien ook jou of mensen in jouw omgeving. Denk aan:
Voor hen betekent dit arrest dat eerdere investeringen beter beschermd zijn dan gedacht. Maar ook: dat het belangrijk is om goed stil te staan bij dit soort afspraken, vóórdat er problemen ontstaan.
Ik begrijp dat je in de bloei van een relatie misschien niet graag over geld praat. Toch is het enorm belangrijk om op tijd met elkaar stil te staan bij vragen als:
Het gaat niet om wantrouwen, maar om duidelijkheid en wederzijds respect. Je voorkomt er veel gedoe, frustratie en juridische strijd mee als het ooit misgaat.
Heb je samen een woning gekocht (vóór of tijdens het huwelijk) en hebben jullie daar ongelijk in geïnvesteerd? Dan is het verstandig om dit goed te laten vastleggen. Bijvoorbeeld via een eenvoudige overeenkomst of – bij trouwen of geregistreerd partnerschap – via huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden.
Ga je uit elkaar? Dan helpt Bonhof Scheidingsdeskundige om dit soort investeringen op een eerlijke manier te verwerken in de afwikkeling. Zo voorkom je dat je vergoedingsrechten over het hoofd worden gezien – iets wat tienduizenden euro’s kan schelen.
Samen afspraken maken = samen sterker staan.
Of je nu net gaat samenwonen, op het punt staat om te trouwen, of al een tijdje samen bent: het loont om samen in gesprek te gaan over geld, eigendom en toekomstverwachtingen. Het klinkt misschien zakelijk, maar het is juist een teken van zorg en betrokkenheid.
Ga je scheiden en wil je weten waar je staat of wat je kunt regelen? Neem gerust contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek. Ik denk graag met je mee.