Als je gaat scheiden, moet je ook nadenken over je pensioen. In deze blog leg ik je uit wat er met je pensioen kan gebeuren bij een scheiding. Ik bespreek drie opties: pensioenverevening, pensioenconversie en pensioenverrekening.
Wat is pensioenverevening?
Bij een scheiding wordt het opgebouwde pensioen vaak verdeeld tussen beide ex-partners. Dit heet pensioenverevening. In Nederland is dit geregeld in de Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding (WVPS). Volgens deze wet heeft de ex-partner recht op de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd.
Hoe werkt het?
Wat is pensioenconversie?
Pensioenconversie is een andere manier om pensioenrechten te verdelen bij een scheiding. In plaats van een gedeeld pensioenrecht, wordt het pensioen opgesplitst in twee aparte pensioenen: één voor de oorspronkelijke pensioengerechtigde en één voor de ex-partner.
Voordelen van pensioenconversie:
Wat is pensioenverrekening?
Naast pensioenverevening en pensioenconversie is er ook de mogelijkheid van pensioenverrekening. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als er overwaarde is op de gezamenlijke woning waarbij een ongelijke verdeling van deze overwaarde gewenst is.
Hoe werkt pensioenverrekening met overwaarde?
Voorbeeld:
Stel, Jan en Maria gaan scheiden. Jan mag het opgebouwde pensioen volledig behouden. Maria krijgt in plaats van een deel van het pensioen de volledige overwaarde van de woning. In dit voorbeeld wordt het pensioen van Jan verrekend met de overwaarde. Jan kan de waarde van de verrekening als persoonsgebonden aftrek in mindering brengen bij zijn belastingaangifte. Maria moet de waarde opgeven als belastbare periodieke uitkering en verstrekking.
Belangrijke overwegingen:
Conclusie
Een scheiding heeft niet alleen emotionele maar ook grote financiële gevolgen, vooral voor je pensioen. Of je nu kiest voor pensioenverevening, pensioenconversie of pensioenverrekening, het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en de juiste stappen te nemen. Dit zorgt ervoor dat beide partijen eerlijk behandeld worden en financiële stabiliteit behouden blijft. Raadpleeg altijd een deskundige om de beste oplossing voor jouw situatie te vinden.
Ga je scheiden en wil je mijn begeleiding? Ik maak graag vrijblijvend kennis met jullie om te zien of we bij elkaar passen. Ik nodig jullie uit voor een kennismakingsgesprek.