9 & 10. Verzoek en uitspraak rechtbank

Rechtbank

Nadat het gehele routeplan is doorlopen kan het verzoek tot echtscheiding worden ingediend. Indien er een ouderschapsplan is opgesteld wordt tevens verzocht om de gemaakte afspraken uit het ouderschapsplan, alsmede de vastgelegde afspraken in het echtscheidingsconvenant, integraal op te nemen in de beschikking. Hierdoor worden de gemaakte afspraken door de rechter bekrachtigd. Het verzoekschrift wordt door een met Bonhof Scheidingsdeskundige samenwerkende advocaat bij de rechtbank ingediend.

Bij een gemeenschappelijk verzoek aan de rechter vindt er geen zitting bij de rechtbank plaats. Het verzoek wordt volledig schriftelijk afgewikkeld waardoor er geen mondelinge behandeling plaatsvindt. Alleen indien kinderen het niet eens zijn met de overeengekomen afspraken, vermeld in het ouderschapsplan, kan sprake zijn van een zitting. 

Nadat de rechter de echtscheiding heeft uitgesproken en hiervan een beschikking heeft afgegeven bestaat er nog de mogelijkheid om hiertegen in beroep te gaan. 

Bij een gemeenschappelijk verzoek is dit uiteraard een onlogische mogelijkheid. Om vertraging te voorkomen wordt er een akte van berusting opgesteld. Middels deze akte verklaren jullie beiden als ex-partners dat jullie niet in beroep willen gaan en jullie berusten in de uitspraak van de rechter. Nadat deze akte door beide ex-partners is ondertekend kan de rechter dit samen met de uitspraak van de rechtbank naar de Basisregistratie Personen sturen. De echtscheiding wordt dan ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Met deze inschrijving is de scheiding formeel afgerond.

Gezamenlijk met de samenwerkende advocaat zorg ik er bij Bonhof Scheidingsdeskundige voor dat dit proces zo spoedig en soepel als mogelijk verloopt.