7. Verzekeringen

Verzekeringen

Tijdens de scheiding dient ook aandacht te worden besteed aan de verzekeringsportefeuille. Door de scheiding wijzigen de verzekerde risico’s waardoor alle lopende verzekeringen gecontroleerd en gewijzigd moeten worden.

Indien je beiden een eigen zorgverzekering hebt kunnen deze verzekeringen ongewijzigd worden voortgezet. Indien echter sprake is van een gezamenlijke zorgverzekering dan moet er voor jullie beiden een eigen zorgverzekering worden afgesloten. Indien jullie kinderen hebben wordt in het ouderschapsplan opgenomen op welke zorgverzekering de kinderen worden verzekerd. Dit moet doorgegeven worden aan de zorgverzekeraar.

Bij de verdeling van de bezittingen is besproken en vastgelegd wie de auto krijgt toebedeeld. Bij een autoverzekering hebben de schadevrije jaren een grote invloed op de hoogte van de premie. Indien jullie samen een auto deelden dan staat de autoverzekering op naam van één van jullie beiden en bouwt alleen de verzekeringnemer schadevrije jaren op. 

Met ingang van 1 januari 2022 hebben autoverzekeraars die zijn aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars bepaald dat bij een echtscheiding of ontbinding van een geregistreerd partnerschap schadevrije jaren kunnen worden verdeeld. De verzekeringnemer met de schadevrije jaren bepaalt in dat geval wat de verdeelsleutel wordt en moet hiervoor een afstandsverklaring aanleveren bij de verzekeraar. In goed overleg kunnen hier afspraken over worden gemaakt waarbij deze afspraken ook worden vastgelegd in het scheidingsconvenant.

De brandverzekering moet worden gewijzigd aan de nieuwe samenstelling van het huishouden. Degene die de woning verkrijgt moet een woonhuisverzekering afsluiten. Voor beide huishoudens adviseer ik een inboedelverzekering af te sluiten waarbij besproken kan worden wie de huidige verzekeringen aangepast voortzet en wie nieuwe verzekeringen afsluit.

Op een aansprakelijkheidsverzekering kan een beroep worden gedaan indien jij of jouw kinderen aansprakelijk worden gesteld. Bij het wijzigen van de verzekeringen moet bepaald worden op welke aansprakelijkheidsverzekering de kinderen worden verzekerd. Dit is mede-afhankelijk van het adres waar de kinderen worden ingeschreven. Het kan echter ook verstandig zijn om de kinderen op de aansprakelijkheidsverzekering van beide ouders te verzekeren omdat het kan zijn dat de verzekeraar de schade niet dekt als de kinderen bij de andere ouder verblijven. Hierover dient navraag te worden gedaan bij de verzekeraar.

Naast bovengenoemde verzekeringen dienen ook overige verzekeringen zoals een rechtsbijstand- en doorlopende reisverzekering te worden aangepast.

Onderdeel van het routeplan is het doornemen van de wensen en behoeften omtrent de voortzetting en wijziging van de verzekeringen.