Woning

Woning

Bij veel scheidingen is de eigen woning een belangrijk onderdeel van de gezamenlijke bezittingen. Jullie moeten vanwege de scheiding keuzes maken waarbij verschillende mogelijkheden onderzocht moeten worden.

Als Erkend Hypothecair & Gecertificeerd Financieel Planner ben ik deskundig en gespecialiseerd in het uitwerken van de mogelijkheden voor behoud van de eigen woning voor één van jullie beiden. Hierbij zoek ik naar een optimaal evenwicht in alle wensen die jullie voor nu, maar ook voor de toekomst hebben.

Behoud van de woning
Als jij of jouw ex-partner de gezamenlijke woning wil behouden, dient uitgezocht te worden of het financieel mogelijk is om de ander uit te kopen. Nadat de waarde van de woning is bepaald kan berekend worden wat, indien aanwezig, de overwaarde is. In beginsel hebben jullie beiden recht op de helft van de overwaarde.

Als jij in de woning blijft wonen koop je het eigendomsdeel van jouw ex-partner in de eigen woning. Bij overname van de woning dient de vertrekkende partner ontslagen te worden uit de verplichtingen met betrekking tot de hypothecaire geldlening. Dit ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid dient door de geldverstrekker te worden verleend. Veel geldverstrekkers hanteren bij ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid beheertabellen om de betaalbaarheid van de nieuwe maandlasten te toetsen. Middels deze beheertabellen kan beter maatwerk worden gerealiseerd waardoor een grotere kans op behoud van de woning mogelijk wordt gemaakt.

Voor het behoud van recht op aftrek van de betaalde hypotheekrente dient de nieuwe hypothecaire geldlening aan de huidige fiscale wetgeving te voldoen. Onderdeel van de huidige fiscale wetgeving is dat voor het recht op renteaftrek, onder andere in het geval van verwerving van een eigen woning, sprake moet zijn van een minimaal verplicht aflossingsschema. Dit heeft tot resultaat dat de leningdelen van de hypotheek mogelijk gewijzigd moeten worden.

Het is ten aanzien van de mogelijkheden belangrijk om op voorhand een haalbaarheidsonderzoek te doen. Op basis van het haalbaarheidsonderzoek kan worden vastgesteld of het mogelijk is dat één van jullie beiden de woning in zijn geheel kan verwerven.

Behoud van de woning middels pensioenverrekening
Indien er op basis van het inkomen geen mogelijkheid is om de (volledige) overwaarde te financieren in de nieuwe hypotheek, kan de optie van pensioenverrekening een uitkomst bieden. Jouw pensioenpot kan een aanzienlijk deel van jouw financiën vertegenwoordigen en geeft derhalve mogelijkheden om mee te plannen.

Bij pensioenverrekening kan overeengekomen worden om pensioen te verrekenen met overwaarde. De pensioenrechten van de ene partner worden dan verrekend met, een deel van, de overwaarde van de ander. Omdat het bij pensioen gaat om bruto bedragen en bij overwaarde om netto bedragen dient in het kader van ‘appels met appels’ vergelijken goed gekeken te worden naar de fiscale gevolgen van verrekenen. Verrekenen van pensioenrechten met overwaarde heeft fiscale consequenties. Bedragen die worden ontvangen in verband met verrekening van pensioenen worden belast als periodieke uitkeringen en verstrekkingen. Dat betekent dat vermogen dat door de ene partner wordt ontvangen ter verrekening van pensioenrechten zal worden belast als periodieke uitkering en vestrekking. Daarnaast dient mogelijk inkomensafhankelijke premie voor de zorgverzekeringswet te worden voldaan.

De waarde van de vergoeding kan door de andere partner als persoonsgebonden aftrek in mindering worden gebracht op het belastbare inkomen. Deze fiscale gevolgen kunnen middels goede onderlinge afspraken nagenoeg worden opgelost. Als Scheidingsdeskundige ben ik gespecialiseerd in het uitwerken en inzichtelijk maken van de mogelijkheden. Ook draag ik zorg voor een juiste vastlegging van de financiële en fiscale afspraken in het echtscheidingsconvenant.

Verkoop van de woning
Indien blijkt dat het niet wenselijk of mogelijk is dat één van jullie beiden de woning volledig in eigendom verkrijgt kan de woning verkocht worden. In gezamenlijk overleg kan dan een makelaar worden ingeschakeld voor de verkoop van de woning. In overleg met de makelaar kan een verkoopprijs alsmede een verkoopstrategie bepaald worden.

Compensatie hypotheekrente
Mogelijk hebben jullie in de afgelopen jaren de hypotheekrente lang vastgezet tegen een laag rentepercentage. Bij veel geldverstrekkers is het helaas niet mogelijk om dit rentecontract te splitsen waardoor jijzelf en jouw ex-partner niet beiden gebruik kunnen maken van de mogelijkheid om deze lage rente voort te zetten of mee te nemen naar een andere woning en hypotheek. Dan kan het door de in 2022 sterk gestegen hypotheekrente onrechtvaardig zijn dat één van jullie beiden de lange rente kan voortzetten terwijl de ander een nieuwe (hogere) rente dient te betalen.

In deze situatie adviseer ik jullie hier aandacht aan te besteden en in gezamenlijk overleg te komen tot een voor jullie beiden acceptabele uitkomst. Omdat er sprake is van diverse onzekerheden is het berekenen van de voor- en nadelen geen exacte wetenschap. Op basis van mijn expertise kan ik jullie adviseren en begeleiden bij het maken van weloverwogen en gezamenlijk gedragen afspraken.  

Aankoop woning tijdens scheiding
Ben je gehuwd in gemeenschap van goederen? Let dan goed op als je een woning koopt gedurende de afwikkeling van jouw echtscheiding. Indien je een woning aankoopt gedurende jouw huwelijk dan behoort deze woning tot de gemeenschap. Zowel de woning als de draagplicht van de schuld zal hierdoor na beëindiging van de gemeenschap voor zowel de helft aan jouzelf als aan jouw ex-partner toekomen. Het is dan ook belangrijk om tijdens de afwikkeling van jullie echtscheiding afspraken te maken over de toedeling van de woning met de daarbij behorende schuld. De aanvraag van een hypotheek kan hierdoor gecompliceerd zijn waardoor ik in de meeste situaties adviseer om de woning niet eerder aan te kopen dan het moment dat het verzoek tot echtscheiding is ingediend bij de rechtbank.