2. Bezittingen

Bezittingen

Een echtscheiding brengt niet alleen emotionele uitdagingen met zich mee, maar ook praktische. Het verdelen van bezittingen kan een complex proces zijn, maar met de juiste stappen en afspraken kan dit soepel verlopen.

Eerst moet een grondige inventarisatie worden opgesteld van alle (gezamenlijke) bezittingen en schulden inclusief onroerend goed, voertuigen, bankrekeningen, investeringen, huishoudelijke goederen en persoonlijke bezittingen. Het is belangrijk dat hierbij alle bezittingen worden geïnventariseerd. Bij deze inventarisatie dient de waarde van de bezittingen bepaald te worden. Voor sommige items, zoals onroerend goed, kan een professionele taxatie nodig zijn. Een eerlijke en nauwkeurige waardering draagt bij in het vermijden van toekomstige geschillen. Op basis van deze inventarisatie maak ik een overzicht van de juridische vermogensverdeling.

Vervolgens wordt een peildatum voor zowel de omvang als de waardering van vermogensbestanddelen vastgelegd. Jullie besluiten in gezamenlijk overleg wie welke bezittingen en eventuele schulden daadwerkelijk krijgt toebedeeld. Deze overeengekomen vermogensverdeling kan afwijken van de juridische vermogensverdeling. Als één van jullie beiden meer bezittingen verkrijgt dan waar op grond van de juridische vermogensverdeling recht op is, wordt deze persoon overbedeeld. Om eventuele overbedeling op te heffen kan de overbedeelde partner een vergoeding betalen aan de onderbedeelde partner.

Eigen woning 
Bij veel scheidingen is de eigen woning een belangrijk onderdeel van de gezamenlijke bezittingen. Je moet vanwege de scheiding keuzes maken waarbij verschillende mogelijkheden onderzocht moeten worden.

Jij of jouw ex-partner kan het deel van de woning van de andere partner overnemen. Hierbij koopt één van jullie beiden het eigendomsdeel van de woning van de andere partner. Het is ten aanzien van de mogelijkheden belangrijk om, voor zover mogelijk, op voorhand een haalbaarheidsonderzoek te doen. Bij overname van de woning dient de vertrekkende partner ontslagen te worden uit de verplichtingen met betrekking tot de hypothecaire geldlening. Dit ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid dient door de geldverstrekker te worden verleend. Op basis van het haalbaarheidsonderzoek kan worden vastgesteld of het mogelijk is dat één van jullie beiden de woning in zijn geheel kan verwerven.

Als Erkend Hypothecair & Gecertificeerd Financieel Planner ben ik deskundig en gespecialiseerd in het uitwerken van de mogelijkheden voor behoud van de eigen woning voor één van jullie beiden. Ik zoek naar een optimaal evenwicht in alle wensen die jullie voor nu, maar ook voor de toekomst hebben.

Verkoop van de woning
Indien blijkt dat het niet wenselijk of mogelijk is dat één van jullie beiden de woning volledig in eigendom verkrijgt kan de woning verkocht worden. In gezamenlijk overleg kan dan een makelaar worden ingeschakeld voor de verkoop van jullie woning. In overleg met de makelaar kan een verkoopprijs alsmede een verkoopstrategie bepaald worden.